Koffie zetten met de Chemex

juni 11, 2014 in Foodie finds door Clarissa Filius

Chemex-koffie-zetten

Met dit vernuftige ding, de Chemex, kun je zelf overheerlijke koffie zetten. Het geeft een lichtelijk camping gevoel.. maar dat kun je wellicht ook zien als ambachtelijkheid. Het ziet er stoer en tegelijkertijd kneuterig uit om op deze manier koffie te zetten. En lekker dat je koffie wordt! De deur uit met het koffiepad-apparaat.

Van de week schreef ik over de koffie workshop die ik kreeg bij Dille&Kamille tijdens de opening van hun nieuwe workshop ruimte. Daar kregen we een workshop van het kleine “familiebedrijf” Bocca. Want echt goede filterkoffie zet je met de hand.

De koffieboon groeit als een bes op een berg heb ik me laten vertellen, helemaal in Ethiopië. Tenminste daar komt hij origineel vandaan. Tegenwoordig wordt hij over de hele wereld gekweekt in meerdere werelddelen. Maar in de smaak zit wel degelijk verschil. Wij mochten proeven en waarachtig, het klopt.

  • Koffie uit Midden-Amerika: cacao-achtige smaak
  • Koffie uit Indonesië: kruidige smaak
  • Koffie uit Ethiopië: frisse smaak

De Chemex is over ongeveer een maand te koop bij Dille&Kamille. Kun je niet wachten dan bestel je hem direct bij Bocca, met bijbehorende filters. Zelf heb ik hem al op mijn verlanglijstje gezet. Een koffieapparaat is lelijk en het past niet in mijn keuken, dus dit lijkt me de ideale oplossing.

Koffie zetten met Chemex
 
Prep time
Total time
 
Author:
Serves: 4
Ingredients
  • 30g koffiebonen (of gemalen koffie van goede kwaliteit)
  • 500 ml kokend water
  • nodig: koffiefilter, weegschaal en de Chemex
Instructions
  1. Vouw het filter en zet het in de Chemex
  2. Giet een beetje water door het filter om het schoon te maken en het glas warm te maken
  3. Gooi het water er weer uit
  4. Maal de koffie met de hand of met een maalmachine
  5. Zet de Chemex op een weegschaal
  6. Doe de koffie in het filter en zet de weegschaal op nul
  7. Gooi er zoveel water in tot de koffie nat is (ongeveer tot 50g), dit noemen we blooming
  8. Wacht 30 seconden
  9. Giet water in het filter tot de weegschaal 500 g aangeeft
  10. Laat ongeveer vier minuten doorlopen (hoe langer je het laat doorlopen, hoe bitterder de koffie)
  11. Verwijder het filter
  12. Serveer de koffie

 

eat. share. love. op social media
Volg mij ook via social media en blijf op de hoogte van het laatste food-nieuws. Ook krijg je altijd ene update als er een nieuwe blog online komt. Je mag mij ook altijd vragen stellen over eten. Talk to you soon!
instagram.com/eatsharelove
facebook.com/blog.eatsharelove
@eatsharelove of twitter.com/eatsharelove
pinterest.com/clarissafilius/

Foto bovenaan: Dille&Kamille

Clarissa Filius

Clarissa is de eigenaar van eat. share. love..Houdt van lekker eten. En ook best gezond. Woont in Amsterdam Oost en vindt dat een walhalla voor een foodie. Daarnaast is ze freelance webredacteur en seo-specialist. Twitter: @clarissafilius