Liefde voor de Libanese keuken

maart 30, 2014 in Foodie finds door Clarissa Filius

Hummus--Food-by-Michel

Op de Neighbourfood Market spotte ik deze kraam met hummus in allerlei smaken. En niet te vergeten de broodjes home-made falafel die ontzettend lekker roken. Deze kraam is van Michel Yammine, ik sprak met hem over zijn liefde voor de Libanese keuken en over hummus.

Ik ben gek op hummus. Vooral nu ik minder zuivelproducten eet is het regelmatig op mijn brood te vinden. Maar ook blijft het een topper als snack om groenten of Turks brood in te dippen. Soms maak ik het zelf, met gedroogde kikkererwten. Dat is nogal tijdrovend, omdat ze een nacht moeten weken en dan nog 3 uur koken. Van kikkererwten uit een blikje wordt het een stuk minder lekker. Bij de marktkraam van Food by Michel kun je gelukkig ook gewoon lekkere hummus kopen, zelfs in veel verschillende smaken. En natuurlijk allemaal vers gemaakt!

Libanese liefde

Michel Yammine (ook wel Michel Yammie ;)) is van origine Libanees en kookt met veel liefde eten uit deze keuken. Hij heeft in Nederland 5 jaar gewerkt in het bekende restaurant Nomads, waar hij de Mezze maakte. Ook geeft hij kooklessen én heeft nu een nieuw concept: “Bring your own bottle and have Lebanese diner”. Je mag dan zelf een drankje meenemen en Michel kookt een heerlijk Libanees diner, dat klinkt gezellig!

Maar hoe is deze liefde voor eten ontstaan? Michel vertelde mij dat dit vooral komt door zijn moeder. Tijdens de oorlog in zijn land mocht hij niet naar buiten en spendeerde de meeste tijd daarom in de keuken. Zijn moeder kookte de lekkerste dingen en hij mocht kijken en natuurlijk meehelpen. Later werkte hij voor 7 jaar in Beiroet bij een groot cateringbedrijf. Sinds hij in Nederland is maakt hij ons hier bekend met de overheerlijke Libanese keuken met zijn cateringbedrijf en op de markt!

Hummus

Bij de Libanese keuken horen ook hummus en falafel. Eigenlijk doet hij voornamelijk catering, maar je kunt hem dus ook op een foodmarket tegenkomen. Kom je hem daar tegen dan mag je vast en zeker alle zes de smaken proeven. Op de markt verkocht Michel zes smaken hummus. Ik kocht de pompoendip.

 • Gewone hummus (foto hierboven)
 • Pittige hummus
 • Bietenhummus (zie de onderste foto rechts)
 • Poempoendip
 • Gerookte aubergine hummus
 • Libanese roomkaas met munt (zie de onderste foto links)

En zo presenteer je hummus dus (oeps.. ik had er al een hapje van genomen voor ik de foto maakte):

Hummus

Tips van Michel

Ik vroeg Michel of hij nog een aantal goede keukentips heeft.

 • Op de Javastraat 20 -21 vind je de Midden-Oosterse winkel Tigris en Eufraat. Hier kun je alle ingrediënten vinden als je Libanees gaat koken.
 • Kook met je hart en het eten smaakt lekkerder.  Heb plezier in het koken, zet bijvoorbeeld ontspannen of je favoriete muziek op tijdens het koken!
 • Humus is het lekkerst met Libanees brood. Vergeet niet om er wat Extra Vergine olijfolie overheen te sprenkelen en wat komijnpoeder, paprikapoeder of peterselie!

Bietenhummus Food by Michel

Waar en wanneer?

Kijk voor meer informatie op foodbymichel.com. Via de website kun je ook Libanese delicatessen bestellen (via mail). Wil je zijn hummus of falafel proeven bezoek hem dan op de markt:

 • Sunday market: elke 1e zondag van de maand in Westerpark
 • NeighBourfood market: elke 3e zondag van de maand in Westerpark
 • Biologische markt: elke woensdag op Borneo eiland, Zeeburg

Michel deelde met mij ook het recept voor Baba Ganoush. Deze komt snel op het blog!

Ook leuk: Michel Yammine stond uitgebreid in de delicious. van september 2011. Daarin gaf hij tips om lekker Arabisch te kunnen koken én heel veel goede hotspots in de Javastraat! En bekijk ook eens deze video gemaakt door Amsterdam Broadcast met een interview.

Clarissa Filius

Clarissa is de eigenaar van eat. share. love..Houdt van lekker eten. En ook best gezond. Woont in Amsterdam Oost en vindt dat een walhalla voor een foodie. Daarnaast is ze freelance webredacteur en seo-specialist. Twitter: @clarissafilius